Menu

Lipidogram

Lipidogram to badanie pozwalające ocenić stężenie we krwi substancji tłuszczowych zwanych inaczej lipidami. W skład lipidogramu wchodzą:
- badanie stężenia cholesterolu całkowitego,
- badanie stężenia cholesterolu LDL,
- badanie stężenia cholesterolu HDL,
- badanie stężenia trójglicerydów.

Cholesterol to tłuszcz produkowany w wątrobie lub dostarczany z pożywieniem. Wbrew powszechnie panującej opinii nie można tego związku nazywać zabójczym, wręcz przeciwnie – jest on niezbędny do budowy komórek czy syntezy witaminy D w organizmie. Cholesterol krąży we krwi w postaci tzw. lipoprotein, czyli cząstek zbudowanych z białek i tłuszczów. Wyróżnia się dwie jego odmiany różniące się gęstością i wielkością. Są to: lipoproteiny o dużej gęstości określane w skrócie HDL (tzw. dobry cholesterol) i lipoproteiny o małej gęstości określane w skrócie LDL (tzw. zły cholesterol). Tb właśnie temu ostatniemu czynnikowi cholesterol zawdzięcza złą renomę. Cząstki LDL wnikają w ściany naczyń krwionośnych i pozostają w nich, powodując powstawanie blaszki miażdżycowej i zwężenie naczynia – dlatego jego poziom powinien być jak najniższy. Cholesterol wchodzący w skład lipoprotein HDL (dobry cholesterol) działa ochronnie na ściany naczyń krwionośnych. Jego małe cząsteczki łatwo przedostają się do ściany naczynia i bez trudu ją opuszczają, zabierając po drodze nadmiar zgromadzonego tam złego cholesterolu. A więc dobry cholesterol przeciwdziała miażdżycy!

Ostatni czynnik oznaczany w czasie lipidogramu to poziom trójglicerydów, czyli tłuszczów, które nadmiernie rozrośnięte mogą znacznie zwiększać (i zwykle zwiększają!) ryzyko rozwoju chorób układu krążenia – organizm może je bowiem przetwarzać na zły cholesterol.

Norma
cholesterol całkowity < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l)
LDL < 130 mg/dl {< 3,5 mmol/l)
HDL kobiety > 46 mg/dl (> 1,2 mmol/l)
HDL mężczyźni > 40 mg/dl (> 1,0 mmol/l)
trójglicerydy < 200 mg/dl (< 2,3 mmol/l)

Interpretacja wyników
Wzrost stężenia cholesterolu całkowitego występuje przy: wrodzonej wzmożonej syntezie cholesterolu (hiperlipoproteinemii), niewydolności nerek, cukrzycy, łuszczycy, alkoholizmie, zespole nerczycowym, niedoczynności tarczycy, zastoju żółci. Może to być także wynik fatalnej diety (spożywania pokarmu bogatego w cholesterol) lub zbyt małej dawki wysiłku fizycznego (a najczęściej połączenia złej diety z brakiem ruchu). Spadek stężenia cholesterolu całkowitego wywołują choroby wątroby, takie jak: zaawansowana marskość wątroby, ostra i podostra martwica wątroby, toksyczne uszkodzenie wątroby, infekcje związane z uszkodzeniem wątroby, a poza tym stan głodzenia (np. anoreksja), posocznica, nadczynność tarczycy, różne rodzaje niedokrwistości.
Poziom HDL we krwi powinien być jak najwyższy: powyżej 40 mg do ok. 60 mg, jednak najpełniej chroni on serce, jeżeli przekracza 60 mg. Paradoksalnie więc zabezpieczeniem przed miażdżycą nie jest niski, lecz możliwie wysoki poziom cholesterolu – oczywiście tylko tego dobrego!1 Poziom LDL powinien być jak najniższy – przekroczenie jego normy jest zwykle zagrożeniem dla układu krążenia.
Bardzo wysokie stężenie trójglicerydów w wielu przypadkach prowadzi do
zachorowania na ostre zapalenie trzustki.

Morfologia krwi obwodowej
Biochemia krwi
  • Żelazo we krwi - Żelazo w organizmie wchodzi w skład hemoglobiny i
  • Kwas moczowy - Kwas moczowy powstaje we wszelkich procesach rozpadu i
  • Wapń - Prawie cały wapń znajduje się w kościach. Pierwiastek
  • Sód - Sód to najważniejszy elektrolit płynu pozakomórkowego.
Poziom cukru
Układ odpornościowy
  • Cytomegalowirus - Tą chorobą najczęściej zarażamy się jak
  • Borelioza - Choroba przenosi się na człowieka po ukąszeniu przez
  • Reumatyzm - Reumatyzm jest chorobą tkanki łącznej. Schorzenie
  • Helicobacter pylori - Bakterie Helicobacter pylori w czasie osłabienia organizmu