Menu

Mocznik

Mocznik to końcowy produkt przemiany białkowej w organizmie. Jest wydalany wyłącznie przez nerki, a więc zawsze obecny w moczu. Jego poziom daje pojęcie o pracy nerek. Stężenie mocznika we krwi jest wypadkową jego produkcji, która zachodzi w wątrobie, i jego wydalania przez nerki. Zwiększenie stężenia mocznika prawie zawsze jest dowodem upośledzonej czynności nerek.

Norma
mocznik 15-40 mg/di

Interpretacja wyników
Wzrost mocznika we krwi może być spowodowany przez: dietę bogatą w białka, ciężkie infekcje, gorączkę, posocznice, krwawienia do przewodu pokarmowego, niewydolność nerek, niewydolność pozanerkową, np. zwężenie moczowodów.
Obniżenie stężenia mocznika zaświadcza o: niedoborach żywieniowych (np. kuracji głodówkowej z drastycznym obniżeniem ilości spożywanego białka) lub uszkodzeniu wątroby.

Morfologia krwi obwodowej
Biochemia krwi
  • Żelazo we krwi - Żelazo w organizmie wchodzi w skład hemoglobiny i
  • Kwas moczowy - Kwas moczowy powstaje we wszelkich procesach rozpadu i
  • Wapń - Prawie cały wapń znajduje się w kościach. Pierwiastek
  • Sód - Sód to najważniejszy elektrolit płynu pozakomórkowego.
Poziom cukru
Układ odpornościowy
  • Cytomegalowirus - Tą chorobą najczęściej zarażamy się jak
  • Borelioza - Choroba przenosi się na człowieka po ukąszeniu przez
  • Reumatyzm - Reumatyzm jest chorobą tkanki łącznej. Schorzenie
  • Helicobacter pylori - Bakterie Helicobacter pylori w czasie osłabienia organizmu